Przeskocz do treści

23 lutego (niedziela), 10:00 – Krakowskie Zapusty. Wielkie smażenie chrustu po raz trzeci

Krakowskie Zapusty. Wielkie smażenie chrustu po raz trzeci.

Fotografie w tekście p. Elżbieta Marchewka.

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbędzie się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czeka na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Świętowanie Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni Kraków by De Silva (ul. Św. Wawrzyńca 12) rozpocznie się o godzinie 10:00 i potrwa do 18:00. W tym roku program Zapustów powraca do swojej pierwotnej formuły - będzie więc zajadanie świeżego, chrupiącego chrustu i karnawałowe tańce. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień będą serwować tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe. Co ważne, faworki będą wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju. Stara Zajezdnia poprowadzi warsztaty smażenia chrustu, które rozpoczną się o 10:15, 12:00, 13:00, 15:15, 17:00.

W ciągu dnia odbędzie się kilka pokazów tanecznych w wykonaniu uczniów z XXX Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Roztańczeni licealiści zaproszą także odwiedzających Zapusty krakowian i turystów na krótkie warsztaty taneczne z potańcówką. To świetna okazja, by po zjedzeniu chrustu spalić słodkie kalorie w ruchu, tańcząc krakowiaka. Warsztaty odbędą się na antresoli Starej Zajezdni o godzinie 11:30, 12:30 oraz 14:30.

W Starej Zajezdni pojawi się w trakcie Zapustów wielu wystawców i producentów z regionu. Na tych, dla których chrust to za mało, czekać będą inne słodkości, do których kawę zaparzy krakowska palarnia Coffee Proficiency. Krakowianie i turyści będą mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego - kiełbasę Piaszczańską od znanej z Targu Pietruszkowego firmy Gawor i Chleb z Piekarni Handelka. Na miejscu będzie można także zakupić kozie sery od Baby Jagły, pierogi i krokiety Marii Zdebskiej, naturalne soki z Tłoczni Pawłowski i sery od Serowarni Podłazy. Na Zapustach pojawią się także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promować będą kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu, która doskonale nadaje się do picia. Nie zabraknie eko-strefy zabaw dla dzieci.

Celem, jaki stawia sobie Miasto Kraków, jako Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej w roku 2020 w odpowiedzi na współczesne oczekiwania jest propagowanie ekologicznego, zrównoważonego podejścia do wykorzystywania produktów pochodzenia naturalnego we współczesnej, świadomej gastronomii. Również Krakowskie Zapusty będą w tym roku bardziej eko, promując picie wody z kranu i chrust w wersji wegetariańskiej.