Oświadczenie działaczy podziemia niepodległościowego w Krakowie

Kraków, dnia 21 sierpnia 2013 r.

W nocy z 20 na 21 sierpnia 1968 roku armie Związku Sowieckiego i państw satelickich najechały na Czechosłowację, by zniszczyć „Praską wiosnę” – jak nazwano próbę reform ustroju komunistycznego. W tej haniebnej agresji brało udział także Ludowe Wojsko Polskie kierowane przez gen. Jaruzelskiego.

Przeciwko inwazji na Czechosłowację zaprotestowali polscy intelektualiści: Zygmunt Mycielski, Jerzy Andrzejewski i Sławomir Mrożek. W proteście poświęcił życie Ryszard Siwiec, żołnierz Armii Krajowej, który 8 września 1968 roku podpalił się na Stadionie Dziesięciolecia w Warszawie w czasie oficjalnych uroczystości. Na Zachodzie protestowała polska emigracja niepodległościowa: Prezydent i Rząd Rzeczypospolitej na Uchodźstwie  w Londynie oraz uczestnicy licznych demonstracji potępiających inwazję na Czechosłowację. W kraju, jak ustalił IPN, kolportowano ulotki w 64 miejscowościach, w niektórych wielokrotnie. W 49 miejscowościach pojawiło się ponad 200 napisów. Wyrażały one protest przeciwko inwazji oraz solidarność z Czechami i Słowakami. W Krakowie podziemna organizacja młodzieżowa Armia Wyzwolenia wydrukowała i rozrzuciła tysiące ulotek potępiających agresję („Hańba najeźdźcom”) i żądających wycofania obcych wojsk. W całej Polsce różne grupy konspiracyjne, często młodzieżowe, drukowały ulotki, robiły plakaty i napisy na murach przeciw inwazji i reżimowi komunistycznemu. To te grupy wyrażały wolę Narodu Polskiego a nie reżim Gomułki - agenta sowieckiego.

Niestety, obecnie obowiązujące szkolne podręczniki historii w większości przemilczają protesty społeczeństwa polskiego przeciw agresji na Czechosłowację. Te zakłamane podręczniki przemilczają również działalność nielegalnych organizacji studenckich, młodzieżowych, robotniczych i rolniczych przeciwko dyktaturze komunistycznej w latach 70. i 80. Przemilczana lub pomniejszana jest rola Kościoła w obronie praw człowieka i kultury narodowej.

Jako dawni działacze podziemia żądamy w podręcznikach historii całej prawdy o oporze społeczeństwa przeciw dyktaturze komunistycznej.

Armia Wyzwolenia (1967-1970)
Jan Piotr Jarosz
Krzysztof Krasiński
Józef Kisielowski